3 Måter å Koble Norske Startups med Internasjonale Investorer

I 2014 ble det investert 846M USD i Nordiske selskaper.

Men hvor mye av dette gikk egentlig til Norske selskaper? Kun 27M USD av disse gikk til Norske selskaper. 434M$ gikk til Sverige.

The Nordic Web viser i sine analyser at vi mangler aktive investorer innen IT i Norge, med kun 7 aktive investorer i 2014, mot 60 i Finland, 59 i Sverige, og 27 i Danmark2.

Mens nesten 73%  av investorene som investerte i Sverige i 2014 var ikke-svenske, var kun 13 % som investerte i Norge et ikke-norske VC-selskap.

Det å ha en internasjonal investor med på laget har i følge The Nordic Web stor betydning for størrelsen på runden. En gjennomsnittlig seed runde var nesten dobbelt så stor i de tilfeller hvor en US investor var med i runden.

Det er et hull i økosystemet vårt i form av mangel på smart internasjonal kapital. Det håper eg at 500 startups inntreden som den første Amerikanske investor som etablerer seg i Norge kan være med å bidra til å fylle, men skal det norske startup økosystemet  kunne komme på høyde med resten av Norden med tanke på hvor mye som blir investert i norske selskaper og hvor mye som kommer utenfra kreves det innsats fra flere hold.

Den gode nyheten er at her kan alle være med å bidra til en endring. Her er tre konkrete forslag:

#1) AngelList. Flere utenlandske investorer eg har vore i dialog med seier at de veldig gjerne skulle investert penger i Norske selskaper, men det er en utfordring å finne potensielle caser å investere i. Det er derfor viktig at vi alle oppfordrer Norske startups til å ta i bruk plattformer som for eksempel AngelList for å gjøre det lettere for Internasjonale Investorer å finne dem. Eg har gjennom arbeidet med å rekruttere første batch til 500 Startups sitt Pre Accelerator program her i Oslo, fått førstehånds erfaring av AngelList og hvor bra denne plattformen er. Dersom du ønsker å lære mer om AngelList og hvordan vi i 500 Startups bruker denne plattformen til å finne gode selskaper, anbefaler eg å ta turen til MESH fredag 4.12. Da arrangere vi nemlig eventen: Meet AngelList & 500 Startups – in Oslo. Vell møtt!

#2) Inviter dem på besøk, og gi dem en norsk opplevelse. Arenaer som OIW, Startup Extreme, Bylarm Interactive og Technoport, er fine anledninger for å invitere inn til oss. Her må vi alle bli flinke til å frem snakke og bruke nettverkene våre for å invitere inn investorer. De kan ikke komme på ting de ikke vet om at finnes. Eg kommer i min nye rolle som Program Director Nordics i 500 Startups til å fortsette å frem snakke alle de gode arenaene vi har her til lands, og gleder meg til å invitere mange av mine kontakter til alle disse eventene i 2016, oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Startup Extreme - Image by Dan Taylor - dan@heisenbergmedia.com
Mange Internasjonale Investorer besøkte Norge og ble kjent med Norske Grundere på  Startup Extreme.  (17 – 19 June 2015, Voss, Norway.) Image ©Dan Taylor/Heisenberg Media – http://www.heisenbergmedia.com/

 

#3) Flere acceleratorer og lignende programmer med “Demo Days”. Dette er en anna fin måte å vise frem mange spennende selskaper på. For Investorer basert i utlandet gjør muligheten til å se og bli kjent med mange selskaper samtidig det å komme på besøk mer attraktivt. 500 Startups ser frem til å  invitere til Demo Day allerede 15 februar 2016 med batch nummer 1 på Pre Acceleratoren, for både norske og internasjonale Investorer.

Flere forslag? Del gjerne i kommentar feltet under.

Del gjerne artikkelen på sosiale medier dersom denne posten var nyttig for deg. Sharing is Caring! ❤

PS. Er du investor og har lyst å komme på Demo Day 15. Februar? Send meg gjerne en mail for en invitasjon: stina@500startups.com

Kilder:

http://www.thenordicweb.com/blog/where-is-each-nordic-country-getting-their-funding-from

http://www.thenordicweb.com/blog/2014-nordic-funding-analysis

http://www.thenordicweb.com/blog/how-much-us-vc-money-is-coming-into-the-nordics

3 thoughts on “3 Måter å Koble Norske Startups med Internasjonale Investorer

 1. Nils Magne

  Hva slags betydning har de offentlige støtteordningene for viljen til å investere? Er det mulig å tenke seg en slags gaveforsterkningsordning hvor privat kapital matches av det offentlige, slik som blant annet Venstre har foreslått?

 2. tror det vi norske startups er dårligst på er salg. Vi venter for lenge med å få salg, og som folk vet er det ytterst få norske startups i Norge som faktisk har sterk økonomisk vekst. Vi har også problemet med at mange av de mer sentrale startupsene i Norge ikke tjener penger, men har vært flinke rundt presse. Så vi belønner kanskje startups med presse osv for tidlig, som er ett double edged sword. La oss heller se mot startups (gjerne så nærme som Sverige. Klarna, Spotify, Soundcloud ++) som genererer penger, og putte inntekt i fokus er mitt forslag. Investorer vil helst ikke investere i startups som trenger penger, men de vil bidra økonomisk for å skape samme effekt som det å kaste bensin på bål gjør.

 3. Hei Stina

  Bra skrevet, med flere gode tanker. Som leder for Innovasjon Norge i Canada har jeg selv en plan om å få med ledende figurer fra Canadas startupmiljøer (en erfaren angel, en journalist og en vc investor) til Norge under Startup Extreme eller OIW, dette for at de skal lære om norske selskaper, og knytte kontakter.

  Jeg synes i tillegg norske selskaper i tidlig fase bør prøve seg i utlandet, gjerne over kortere perioder. Så snart man føler man har en «minimum viable product», og kanskje de første betalende kundene, kan det være en god idé å prøve seg i utlandet. Sitte i en inkubator i et nytt miljø, være med på andre «demo days», treffe nye investorer og gründere, prøve seg i et nytt marked…

  Innovasjon Norge kan hjelpe med dette. Både gjennom våre definerte programmer (TINC Silicon Valley, Tinc Singapore, New York Marketing, TEA i London, etc…) men enda viktigere, gjennom kontaktene utekontorene våre sitter med. Jeg har for eksempel gode kontakter på alle de mest spennende inkubatorene i Toronto, og skulle ønske etterspørselen fra norske gründer var større.

  Jeg tror en slik erfaring vil være viktig for selskapene, som gjennom dette vil vise sine internasjonale ambisjoner, men jeg er også overbevist om at dette må til for å øke interessen til utenlandske investorer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s